Bugarska uvela nove mjere, noćni klubovi i diskoteke biće zatvoreni

Bugarski noćni klubovi i diskoteke  biće zatvoreni, a biće zabranjeno prisustvo na sportskim dešavanjima, dok će javna okupljanja biti limitirana na 30 ljudi, nakon što je buknuo broj novih slučajeva koronavirusa, saopćio je u četvrtak ministar zdravstva Kiril Ananijev.

Balkanska zemlja od sedam miliona stanovnika registrovala je 6.342 slučaja zaraze i 259 preminulih. Broj novih slučajeva počeo je rasti  nekoliko sedmica nakon što su vlasti ukinule većinu restriktivnih mjera u cilju suzbijanja zaraze.

Samo u četvrtak broj novih slučajeva porastao je za 240, rekordna cifra za jedan dan, dok je Ananijev kazao kako se očekuju slične brojke u narednim danima.

“Vjerujemo da će te mjere biti dovoljne da se zaustavi trend rasta. Povećani broj slučajeva uglavnom se desio na školskim promocijama i masovnim okupljanjima ljudi”,izjavio je Ananijev novinarima.

Desetine ljudi  testirani su pozitivno nakon školske promocije u mjestu Veliko Tarnovo. Brojna kršenja pravila fizičkog distanciranja prijavljena su nakon što je publici dopušteno prisustvo na fudbalskim utakmicama početkom juna.

Ligaški meč između Lokomotive Plovdiv i CSKA Sofije, zakazan za danas, održaće se bez prisustva publike nakon što su fudbaleri Lokomotive, zvaničnici i deseci navijača testirani pozitivno na novi koronavirus.

Noćnim klubovima i diskotekama biće dopušten rad na otvorenom, ali samo za 50 posto njihovih kapaciteta i uz obavezno fizičko distanciranje, saopštio je Ananjev.

Svadbe, školske promocije i druga javna okupljanja ne smiju premašiti 30 ljudi kako u zatvorenom, tako i na otvorenom prostoru.

Bugarska je produžila stanje epidemije u zemlji do kraja jula, kako bi omogućila ministru zdravstva veću fleksibilnost u izdavanju specijalnih ukaza u cilju suzbijanja zaraze, prenosi Reuters.

(Fena)