Policija u Beogradu ponovo koristila suzavac i silu

Policija je nakon šestosatnih protestaa i sukoba s demonstrantima, kasno sinoć uspostavila kontrolu u centru Beograda, dok društvenim mrežama kruže snimci ekstremne policijske brutalnosti nakon izjave ministra policije da su policijske snage bile žrtvom nasilnih demonstranata.

Protesti su počeli u srijedu oko 18 sati, a postali su nasilni nešto poslije 20 sati, kad su grupe ekstremnih demonstranata počele bacati baklje, boce i limenke na policajce raspoređene ispred stubišta i oko zgrade Skupštine Srbije.

Policija je vrlo brzo uzvratila suzavcem i potisnula demonstrante prema Bulevaru kralja Aleksandra, Terazijama i Domu omladine u centru grada, javila je Hina.

U Bulevaru se nekoliko hiljada demonstranata suočilo s jakim snagama policije i kordonima, dodatno ojačanim vozilima Hummer, koji su ih potisnuli ka bočnim ulicama.

U ulici kralja Milana, policija je blokirala saobraćaj nedaleko od zgrade u kojoj je ured predsjednika Srbije, rasporedivši kordone u oba smjera, dodatno ih prateći džipovima.

Snimci ekstremne policijske brutalnosti

Upravo je ulici kralja Milana, jednoj od centralnih gradskih saobraćajnica, nastalo i video-snimak ekstremne policijske brutalnosti, na kojoj se vidi kako policajci palicama i nogama naizmjenično udaraju sustiglog demonstranta iako već leži oboren na tlo, da bi ga potom nekoliko policajca samo podiglo i sklonilo u stranu kako bi ulicom prošli frontalno raspoređeni policijski džipovi.

Snimak se vrlo brzo proširila društvenim mrežama, na kojima je objavljen i napad policije i obaranje mladića koji je jednom od centralnih novosadskih ulica tokom protesta vozio bicikl.

Poslije niza direktnih sukoba demonstranata i policije, ali i nekoliko primjera uzajamnog uvažavanja i izbjegavanja napada, nakon ponoći prostor ispred zgrade srbijanskog parlamenta je potpuno ispražnjen od demonstranata, dok je jedan policijski kordon ostao raspoređen u Takovskoj ulici, prema zgradi Radio-televizije Srbije.

Povrijeđeni policijaci, novinari, demonstranti

Na vanrednoj konferenciji za novinare, srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović nazvao je demonstracije održane u srijedu naveče i dan ranije u Beogradu “potpuno ogoljenim nasiljem” i “pokušajem da se nasiljem i fizičkim obračunom nasilno preuzme vlast, bez volje naroda i izbora”.

Stefanović je saopštio da je tokom sukoba u srijedu naveče povrijeđeno najmanje 10 policajaca, od kojih jedan teško, jer su mu slomljene obe noge nakon naguravanja niz stubište.

Povrijeđeno je i najmanje četvero novinara, navode beogradski mediji.

Dvije novinarke portala Nova.rs policija je napala dok su izvještavale s protesta, javio je taj portal, navodeći da je jednu od njih policajac udario palicom po prstima i izbio joj telefon iz ruke, dok je drugu odgurnuo.

Portal je objavio i snimak, za koji se tvrdi da je dokumentovan napad policije na jednog njihovog reportera, koji se, takođe, legitimisao.

Tokom protesta u srijedu naveče povrijeđeni su i glumac Sergej Trifunović, inače predsjednik Pokreta slobodnih građana iBoško Obradović, vođa konzervativnog pokreta Dveri i jedan od čelnika opozicionog Saveza za Srbiju.

Opozicija tvrdi: vlast na demonstracije ubacila svoje huligane

Dvojica opozicionih čelnika – Dragan Đilas (SSP) i Vuk Jeremić (Narodna stranka) optužili su u odvojenim porukama vlast da je na proteste poslala huligane, čiji je zadatak da napadnu vođe opozicije, naprave haos i izazovu sukobe među građanima.

“Imamo i svjedoke, koji su ih čuli. Sve to očekujemo i spremni smo i na gore stvari u borbi od koje nećemo odustati”, poručio je na Twitteru vođa Stranke slobode i pravde i bivši gradonačelnik Beograd Dragan Đilas.

Sličnu poruku uputio je čelnik Narodne stranke Vuk Jeremić, ocijenivši kako, praveći haos i izazivajući sukobe među ljudima, huligani hoće natjerati ljude “da jedni druge zamrzimo”.

Pojedini beogradski portali objavili su u srijedu da su u Beograd upućene dodatne snage policije i žandarmerije iz Niša i Novog Sada, gradova u kojima su, uz Beograd i Kragujevac, u srijedu naveče, takođe,održani protesti.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je, komentarišći ranije proteste najavljene za srijedu naveče, poručio da dem,onstrantima to ne bi savjetovao.

Vučić je na konferenciji za medije u srijedu, braneći policiju, ocijenio da su jučerašnji protwesti bili “najbrutalnije političko nasilje”, te da je cilj bio oslabiti Srbiju, u što su, kako je ustvrdio, umiješani regionalni i vanjski faktori.

Protesti su počeli u utorak naveče nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio pooštravanje epidemioloških mjera i ponovno uvođenje policijskog sata.

(Fena)