Promocija knjige “Na strani čovječnosti” autorice Ajše Hadžimešić

U Bosanskom kulturnom centru u Srebrenici, u okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida, održana je promocija knjige ”Na strani čovječnosti”, autorice Ajše Hadžimešić.

Promotori su bili: Boro Kontić, Dženana Karup-Druško, Sejo Omeragić i Kada Hotić, koji su istakli da je knjiga značajan dokument autorice, koja je kroz svoj rad i praćenje rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, zabilježila iskustva i profesionalne borbe u dokazivanju genocida u Srebrenici nekih od najistaknutijih pojedinaca.

Boro Kontić, jedan od promotora, je istakao da ga je najviše iznenadio podatak iz intervjua Stefani Frease, koja je sa trojicom kolega došla u Tuzlu već 21. jula 1995. godine da bi prikupljala dokazni materijal za Tribunal. Prema Seji Omeragiću, od ključne važnosti je borba protiv negiranja genocida, koja je naglašena kroz sve intervjue u ovoj knjizi. Dženana Karup Druško kazala je da ova knjiga sublimira jedan historijski kontekst uloge Haškog tribunala u dokazivanju genocida, ali i uloge haškog naslijeđa u borbi protiv negiranja genocida, kroz intervjue onih koji su istraživali, dokazivali i presuđivali zločine genocida u Srebrenici.

U nastavku je promovisan i Zbornik radova sa IV međunarodne konferencije: “Stop negiranju genocida i holokausta”, koja je održana prošle godine u Sarajevu. Promotori Zbornika bili su: Murat Tahirović, Dženana Karup Druško, Sejo Omeragić i Kada Hotić. 

Kroz Zbornik je oslikana borba pojedinaca i istaknutih intelektualaca protiv negiranje holokausta i genocida. Promotori su istakli važnost Zbornika kao jednog od ključnih dokumenata u borbi protiv negatora holokausta i genocida.

(NovaSloboda.ba)