Sunčano s temperaturom do 33 stepena

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malo oblačno.

Temperature d u 08 sati: Bjelašnica, Bugojno, Ivan Sedlo i Srebrenica 12 stupnjeva, Drvar 13, Sarajevo 14, Bihać, Livno, Sanski Most i Zvornik 15, Banja Luka, Prijedor, Tuzla i Zenica 16, Bijeljina i Doboj 17, Gradačac i Stolac 18, Grude 19, Trebinje 20, Mostar i Neum 22 stepena.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Vjetar u Bosni slab promjenljivog smjera, a u Hercegovini slab zapadnjak.

Najviša dnevna tzemperatura vazduha od 25 do 30, na jugu i sjeveru do 33 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Slično kao i proteklih dana, opšta slika biće povoljna, uz malo ugodnije večernje i jutarnje sate.

Tokom poslijepodneva, sa jačanjem osjeta sparine, moguće su i izraženije tegobe kod hroničnih bolesnika, stoga je preporučljivo umanjiti aktivnosti.

Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i UV zračenja.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja

Maratonci i biciklisti koji su jučer iz Bihaća krenuli prema Srebrenici jutros nastavljaju iz Jajca prema Sarajevu, gdje će večeras prenoćiti. Molimo sve vozače da u trenutku prolaska voze oprezno i sporije.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Ormanica, na magistralnom putu Srebrenik-Orašje, tunelu Vinac, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, i Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo, na magistralnom putu Jošanica-Stup, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (u mjestu Tulje), svaki dan osim nedelje, od 08 do 14 sati, obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na dionicama: Srebrenik-Šićki Brod (preko rijeke Tinje i u mjestu Drenik), Olovo-Semizovac (dva mosta preko rijeke Ljubine), na ulazu u Jajce, te na petlji Blatuša kod Zenice. Na ovim lokacijama saobraća se usporeno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati, saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)