U beogradskim protestima najmanje 36 povrijeđenih, postupak protiv 25 osoba

Tokom šestosatnog protestaa u središtu Beograda u srijedu naveče, povrijeđeno je najmanje 36 policajaca i demonstranata, koliko ih evidentirala beogradska Hitna služba, a među lakše povrijeđenim je i nekoliko novinara.

Doktorica Hitne službe Ivana Stefanović rekla je Radio-televiziji Srbije da je povrijeđeno 19 policajaca i 17 demonstranata, ali da “nema teških trauma”.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u srijedu kasno naveče da je povrijeđeno10 policajca, te da su jednom od njih u naguravanju na stubištu polomljene obe noge.

U protestimaa u srijedu naveče u centru Beograda policija je povrijedila i nekoliko novinara, koji su se uredno legitimisali, navode srbijanski mediji.

U proeastima dan ranije, u utorak naveče, u sukobima demonstranata i policije u centru Beograda povrijeđeno je 43 policajca i 17 demonstranata, spaljeno je pet policijskih vozila, a 23 osobe su uhapšene.

Na ulicama je u četvrtak tokom prijepodneva uobičajena situacija, a radnici komunalnih službi otklanjaju posljedice sinoćnjih sukoba i popravljaju oštećenja na komunalnoj mreži.

Pokrenut prekršajni i kazneni postupak protiv 25 osoba

Vezano uz protestwe posljednje dvije večeri, Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je u četvrtak da je sada prekršajno i krivično procesuirano 25 osoba, među kojima je “više njih zbog sumnje da su počinili krivična djela izazivanje opšte opasnosti i nasilničko ponašanje”.

Tužilaštvo u saopštenju napominje kako ti podaci “nisu konačni”, jer je u toku identifikovanje i drugih osumnjičenih i za krivična djela i za prekršaje protiv javnog reda i mira.

U tom tužilaštvu danas se očekuje saslušanje nekoliko osumnjičenih za krivična djela počinjena tokom protesta u centru Beograda, a započeti su i prekršajni postupci, ali nije precizirano o koliko je slučajeva riječ.

Vučić otputovao u Pariz

Protesti u centru Beograda počeli su u utorak naveče mirno, podstaknuti najavom srbijanskog predsjednika o ponovnom uvođenju policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije, a prerasli su u sukobe nakon što je jedna grupa demonstranata nasilno ušla u predvorje zgrade srbijanskog parlamenta.

U srijedu su, uoči protesta, oko Skupštine, ureda predsjednika Republike i javnih zgrada u centru srbijanske prijestonice bile raspoređene dodatne snage policije i žandarmerije, te jedinice s konjima i psima.

Predsjednik Aleksandar Vučić danas je, iz aviona s puta u Pariz, na Instagramu objavio poruku da će “država pobijediti”.

“Molim sve naše ljude u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima da se ne suprotstavljaju batinašima, jer to ćemo raditi mi kao država, radićemo i pobijedićemo”, navodi se u Vučićevoj poruci, objavljenoj na Instagramu.

(Fena)