UEFA odlučila: Sve utakmice bez gledalaca na tribinama

Izvršni odbor Evropske fudbalske federacije (UEFA) odredio je da će preostale revanš utakmice osmine finala Lige prvaka i Evropske lige biti odigrane na stadionima ekipa koje su i trebale biti domaćini, a sve utakmice pod okriljem UEFA-e biće igrane bez gledalaca na tribinama.

Odlučeno je da će u dva para osmine finala Europske lige, Inter – Getafe i Sevilla – Roma, u kojima je odgođena i prva utakmica, o plasmanu u četvrtfinale odlučivati jedan dvoboj, a biće odigran u Njemačkoj.

UEFA će i dalje pratiti situaciju te zadržava pravo premještanja utakmica na poprište završnog turnira, bude li za to bilo potrebe, s obzirom na eventualne nove događaje, koji bi uticali na mogućnost odigravanja dvoboja na originalnim lokacijama.

Uzimajući u obzir više elemenata, članovi Izvršnog odbora UEFA-e odlučili su da će sve utakmice biti igrane bez gledalaca na tribinama, kako bi bilo stvoreno što sigurnije zdravstveno okruženje i osigurali ravnopravni slovi za sve klubove. Odluka je donesena uz pristanak nacionalnih saveza i nadležnih državnih tijela.

UEFA je tu odluku donijela samo dan prije ždrijeba za četvrtfinale Lige prvaka i Evropske lige.

Uz već poznate četvrtfinaliste Lige prvaka Atalantu, Ateltico Madrid, RB Leipzig i PSG, za preostala četiri mjesta konkurišju Manchester City – Real Madrid (Englezi imaju 2:1 iz prve utakmice), Bayern – Chelsea (3:0), Juventus – Lyon (0:1) i Barcelona – Napoli (1:1).

Revanš utakmice osmine finala su na rasporedu 7. i 8. avgusta.

Isti će sistem vrijediti za Evropsku ligu, čiji će finalni turnir biti održan u Njemačkoj, a domaćin finala biće Koeln 21. avgusta.

U šest revanš utakmica, mjesto u četvrtfinalu će tražiti: Wolverhampton – Olympiakos (1:1 u prvoj utakmici), Bayer Leverkusen – Rangers (3:1), Šahtar – Wolfsburg (2:1), Kopenhagen – Bašakšehir (0:1), Basel – Eintracht Frankfurt (3:0) i Manchester United – LASK (5:0).

Završni turnir osam najboljih ekipa u Ligi prvakinja biće održan od 21. do 30. avgusta u San Sebastianu i Bilbau, prenosi Hina.

(Fena)