Beograd: Novi sukobi demonstranata i policije

Protest u Beogradu, koji je u petak naveče počeo mirnim okupljanjem ispred Skupštine Srbije, nastavljen je sukobima s policijom, a završen četrdesetak minuta poslije ponoći, kad su demonstramnti potisnuti i otjerani iz središta Beograda.

Premda je protest počeo mirno, uz vidno manje policije i demonstranata u odnosu na prethodne tri večeri, sukobi su počeli oko 21 sat, kad je grupa od stotinjak agresivnih demonstranata srušila metalnu ogradu i pokušala ući u parlament.

Policija je reagovala postavljajući kordone ispred parlamenta, situacija se potom primirila, ali ne zadugo, te su uslijedili sporadični sukobi i naguravanja, da bi policija na sve veću agresivnost pojedinih grupa demonstramnata reagovala bacajući suzavac.

Sporadični sukobi potrajali su dok policiji nije stiglo pojačanje, kada su, naizmjenično ispaljujući suzavac, s vozilima “hummer” i formiranim kordonima počeli potiskivati demonstrante duž saobraćajnica izvan centra grada.

Akcije policije potrajale su do četrdesetak minuta poslije ponoći, kada su svi demonstranti potisnuti izvan centra grada, javlja Hina.

Tokom protesta, uhapšeno je i opovrijeđeno više osoba, među njima najmanje dvojica policajaca i žandarma, te dvoje fotoreportera agencije Beta, dok je u naguravanju ispred parlamenta grupa agresivnih demonstranata otjerala nekolicinu novinara, fotoreportera i snimatelja, te napala ekipu televizije N1.

Prve dvije večeri protesta, takođe, su obilježili sukobi policije i demonstranata, dok je treća veče protekla mirno, jer je većina demonstranata sjedila na ulici i pločnicima, da bi četvrte večeri ponovo izbili sukobi.

(Fena)