Konjic Srebrenici: Kultura pamćenja

Sinoć je Narodni univerzitet Konjic organizovao tradiconalnu manifestaciju pod nazivom Kultura pamćenja. Program je bio posvećen 25. godišnjici genocida u Srebrenici, a koncipriran je kroz različite segmente.

Izložbom fotografija, nastalim tokom posjeta Srebrenici autora Vehida Šišića, koja je u 21sat postavljena na Platou ispred Konjičke ćuprije, naznačen je pocetak programa. Zatim je umjetničkim instalacijom pod imenon Prati moje stope, kojima se naznačio  put od Platoa preko Konjičke ćuprije do Galerije Zavičajnog muzeja, nastavljen prroogram. Na završnici je priređena projekcija filma o žrtvama genocida, ubijenim od strane zloglasnih Škorpiona.

Uz sve to, prostor oko ćuprije i Zavičajnog muzeja bio je vizuelno obilježen simbolima Srebrenice.

Srebrenički cvijet je projiciran na zidu ispod plato ćuprije, stvarajući refleksiju u bistroj Neretvi, a eksterijer ienterijer Muzeja su, uz istaknuti pano sa brojem žrtava genocida u Srebrenici, simbolično obojeni u crvenu – boju krvi. Vrhunac repertoara je obiljezen zvučnim efektima, u kojima su se čuli glasovi iz off-a, dočaravši svu tragediju egzodusa kroz disharmoničnu konfuziju. Glasove su snimili pripadnici različitih generacija, izgovaranjem dijela imena žrtava genocida.

U projektu koga godinama producira Narodni univerzitet učestvovali su umjetnici iz Konjica: Vehid Šišić, Muamer Čukle, Muhamed Krnjić, Benjamin Mušinović, Dino Džumhur, Semir Hadžajlić, Amina Madžak, Sara Osmanović, Merjem Rozajac, Alija Korić i Elmin Sultanić.

(NovaSloboda.ba)

Foto: Vehid Šišić