Sekcija inžinjera rudarske struke naredne sedmice počinje s radom

Iz Inžinjerske komore Federacije BiH je najavljeno da će sekcija inžinjera rudarske struke u srijedu održati online konstituirajuću sjednicu.  

Po riječima sekretara te komore Almina Mališevića, radi se o struci koja ima veliki značaj u BiH.

“Cilj osnivanja ovakve sekcije je poput ostalih, unapređenje struke, izrada registra inžinjera, provođenje edukacija i drugo. Među prvim poslovima će sigurno biti omasovljavanje članstva i sagledavanje potreba tržišta rada. U BiH inženjeri rudarstva se školuju na dva fakulteta, a u FBiH je jedini Rudarsko geološko građevinski fakultet u Tuzli. Potreba za inžinjerima rudarstva je velika i cilj je da se u regionu na nivou inžinjerskih komora priznaju stručni ispiti, licence i slično. To će pojednostaviti procedure i osigurati prohodnost kadrova”, kazao je Mališević za Fenu.

U okviru Inžinjerske komore FBiH, kako je dodao, do sada je formirano šest sekcija. To su Sekcija inžinjera biljne proizvodnje, Sekcija inžinjera geologije, Sekcija inžinjera hortikulturne i pejzažne struke, Sekcija inžinjera sigurnosti, Sekcija inžinjera građevinske struke i Sekcija inžinjera elektronike, automatike i telekomunikacija.

Mališević je naveo da postoji veliki interes za Inžinjersku komoru od njenog osnivanja i da nakon manje od šest mjeseci rada, već imaju više do 500 članova. Do sada su najveći interes iskazali inžinjeri građevinarstva, ali po broju članova, puno ne zaostaju ni druge struke.

Pandemija koronavirusa je djelimično usporila rad na formiranju matičnih sekcija. Do pojave pandemije, formirano je pet sekcija, a šesta, Sekcija inžinjera elektronike, automatike i telekomunikacija, sredinom aprila.

“Pripremamo konstituisanje nekoliko sekcija. Naredne sedmice to je sekcija inžinjera rudarske struke, poslije toga su planirane sjednice inžinjera mašinstva, šumarstva, elektrotehnike, poljoprivrede, IT, saobraćaja. Vjerujemo da ćemo do kraja godine imati formirane sve planirane sekcije”, istakao je Mališević.

Rad Inženjerske komore FBiH, kako je dodao, intenziviran je u posljednja dva mjeseca.

“Radi se na izradi web stranice Komore, koja će uskoro biti u funkciji. Neke od sekcija su pokrenule aktivnosti u skladu sa svojim programima rada. Na adrese nadležnih već su upućeni određeni prijedlozi, inicijative. Među ostalim, u okviru Komore se razgovaralo i o veoma ozbiljnoj problematici, kao što je Zakon o javnim nabavkama BiH”, dodao je Mališević.

Inženjerska komora FBiH je asocijacija inženjera svih struka, koja je sredinom januara ove godine osnovana u okviru Privredne komore FBiH s ciljem afirmacije i razvoja inžinjerstva.

(Fena)