U Bosni oblačno, u Hercegovini sunčano do malo oblačno

Jutros je Bosni bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 8 stepeni, Ivan Sedlo i Sokolac 12, Bugojno, Sanski Most i Tuzla 15, Bihać, Doboj, Gradačac, Livno, Prijedor, Sarajevo i Srebrenica 16, Banja Luka i Bijeljina 17, Grude 22, Široki Brijeg 23, Mostar, Neum i Trebinje 25 stepeni.

Danas se u Bosni očekuje umjereno do pretažno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i prije podne, ponegdje u sjevernim, sjeverozapadnim i centralnim područjima sa kišom. Tokom dana, postupno smanjenje oblačnosti. U Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano.

Vjetar u Bosni slab do umjeren sjevernog smjera, a u Hercegovini umjerena do pojačana bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 22 do 28, na jugu do 31 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su povoljne.

Stabilizacija vremena i umjerene temperature, uz slabije izražen osjet sparine, ugodno će djelovati na većinu stanovništva.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti.

Poželjno je dan provesti na otvorenom, po mogućnosti van gradske sredine

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelima: Ormanica (Srebrenik-Orašje), Vinac (Jajce-Donji Vakuf) i Jasen (Prozor-Jablanica). U funkciji su alternativni pravci.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo, na magistralnom putu Jošanica-Stup, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na magistralnim putevima Srebrenik-Šićki Brod (preko Tinje, u mjestu Drenik) i Olovo-Semizovac (dva mosta preko Ljubine), kao i na ulazu u Jajce, te na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Zbog održavanja međunarodne biciklističke trke „Tuzla 25.maj“ danas od 12 do 14,30 sati vozila će saobraćati usporeno u smjeru kretanja učesnika trke na relaciji Tuzla-Tojšići-Kalesija-Mramorovi-Sapna-Kalesija-Tojšići-Tuzla.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Saobraća se po mjestimično vlažnom ili mokrom kolovozu, dok je na dionicama u višim predjelima vidljivost mjestimično smanjena zbog magle ili niske oblačnosti.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja. Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)