U operaciji “Jug” oduzeto 125 polovnih vozila i dijelovi u vrijednosti od 306.200 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje proveli su dugo planiranu i posebno pripremanu operativnu akciju “Jug”. Cilj akcije, koja je provedena na području grada Mostara, Gruda, Konjica i Posušja, bio je sprječavanje nelegalnog prometovanja vozila i autodijelova, saopšteno je iz UIO BiH.

Aktivnosti na terenu provedene su na jedanaest lokacija – auto otpada. Tom prilikom, izvršeno je privremeno oduzimanje 125 polovnih vozila, te drugih raznih auto dijelova. Vrijednost privremeno oduzete robe iznosi  306.200 KM.

U akciji su učestvovala ovlaštena službena lica UIO iz sva četiri regionalna centra Uprave, a nadležni Odsjek za provođenje propisa izvršiće procesuiranje lica kod mjesno nadležnih sudova. S obzirom na učestalu pojavu ovakvih nezakonitih radnji, ovlašteni službenici UIO će i u budućem periodu pripremati i provoditi slične aktivnosti na terenu.

Uprava za indiretkno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

.

V. B.

(NovaSloboda.ba)