Obilježena godišnjica dvostrukog stradanja u Orašlju

Sinoć je u zaseoku Orašlje, sela Rotimlja u opštini Stolac upriličeno sjećanje na dvostruki zločin i stradanje civila ovog sela.

Naime, 12. jula 1943. godine nacistički okupator potpomognut sa ustaškim formacijama u znak odmazde opkolio je selo i strijeljao 68 civila. Stradale su skoro cijele porodice. U selu je u znak sjećanja na to stradanje podignut spomenik 1972. godine, a život se vraćao i porodice oporavljale. Međutim, pedeset godina kasnije, 13. jula 1993. godine, jedinice HVO-a ponovo opkoljavaju selo i brutalno likvidiraju 15 mještana koje su zatekli u selu. Najmlađi ubijeni nije imao ni 5 godina. Stradaju potomci i srodnici stradalih iz 1943. godine. Jedan od jedinstvenih primjera stradanja na našim prostorima.

Tim povodom, poštujući sve epidemiološke mjere, boračke organizacije Stoca upriličile su odavanje pošte stradalima, uz nadu da će u budućem vremenu ovo mjesto i ovi događaji biti vidljiviji, a krivci biti sankcionisani.

Skupu se obratio Sead Đulić, predsjednik SABNOR BiH, koji je, između ostalog, pozvao sve prisutne na okupljanje u jedinstven antifašistički svenarodni front, koji će se okupiti oko onog što je zajedničko svakom čovjeku, a to je sloboda, jednakost i ravnopravnost. Rekao je ako se oko ovih stvari okupimo vidjećemo da su nam sve druge razlike nebitne, a samo to može ukloniti zaborav na ono što se desilo Orašlju, ali i svim drugim Orašljima širom BiH. Pozvao je, takođe na kulturu sjećanja, protiv kulture zaborava, ali i zaglednost u budućnost učeći iz prošlosti.

Na kraju, svi prisutni dali su riječ da ovo mjesto mora biti mjesto susreta mladih na kome će učiti i nadahnjivati se za izgradnju bolje i sretnije domovine.

(NovaSloboda.ba)