Od danas: U Hrvatskog obavezne maske u trgovinama, ugostiteljstvu, javnom saobraćaju

U Hrvatskoj je od danas na snazi odluka o obaveznom nošenju zaštitnih maski za zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjetu pacijentima, za ugostitelje, te u trgovinama i javnom saobraćaju.

Nacionalni stožer civilne zaštite je, 10. jula, s obzirom na epidemiološku situaciju, donio odluku o nužnoj mjeri obaveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19. Odluka stupa na snagu danas.

Ovom odlukom uvodi se nužna mjera obaveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za sljedeće kategorije osoba: zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjetu pacijentima, ako su posjete dopuštene, vozače, ostale zaposlenike u prevoznim sredstvima javnog saobraćaja i putnike u javnom saobraćaju; zaposlenike u trgovačkoj djelatnosti i kupce za vrijeme boravka u prodavanicama; zaposlenike u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili učestvuju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka i druge osobe koje na to posebnim uputstvima i preporukama obaveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.