Tri azerbejdžanska vojnika ubijena u graničnom sukobu sa armenskim trupama

Tri azerbejdžanska vojnika ubijena su, a četvorica su ranjena u graničnom sukobu s armenskim trupama u nedjelju.

U saopštenju, ministarstvo odbrane Azerbejdžana navodi da je armenska vojska pucala na položaje koje kontrolišu snage bezbjednsoti Azerbejdžana u sjeverozapadnoj regiji Tovuz, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Napad Armenije, upotrebom artiljerije, na položaje oružanih snaga Azerbejdžana, uz armensko-azerbejdžansku granicu, predstavlja agresiju, čin upotrebe sile i još jednu provokaciju”, rekao je  Hikmet Hajiyev, iz predsjedništva Azerbejdžana.

Istakao je da je Armenija pokrenula “ofanzivu i provokaciju u vrijeme dok se međunarodna zajednica bori protiv COVID-19”, nazivajući armensku podršku inicijativi UN-a za globalni prekid vatre usred pandemije kao “ništa osim licemjerja”.

Pozvao je međunarodnu zajednicu na osudu armenske okupatorske politike protiv Azerbejdžana i njene provokativne akcije duž granice.

Ranije u nedelju, armenska vojska je artiljerijskim paljbama u pograničnom dijelu Tovuza napala položaje Azerbejdžana i povukla se nakon što je pretrpjela gubitke od strane azerbejdžanske vojske.

Dvije susjedne države nemaju uspostavljene diplomatske odnose. Odnosi između Azerbejdžana i Armenije već decenijama su opterećeni krizom u pograničnom Nagorno Karabahu.

Nagorno Karabah je regija u Azerbejdžanu, koja je 6. januara 1992. godine jednostrano proglasila nezavisnost. Većinu stanovništva čine Armenci, koji smatraju da regija treba da bude dio Armenije. Regija je pod kontrolom armenske vojske i separatista od armensko-azerbejdžanskog rata, koji je okončan 1994. godine.

Ujedinjene nacije Nagorno Karabah tretiraju kao azerbejdžansku teritoriju, baš kao i Vijeće Evrope. OSCE je još 1994. godine, s ciljem mirnog rješavanja azerbejdžansko-armenskog spora u Nagorno Karabahu osnovao Minsk grupu, na čijem čelu su tri države – SAD, Francuska i Rusija.