Institut IGH projektuje brzu cestu Mostar-Široki Brijeg-hrvatska granica

Institut IGH, d.d., Zagreb, kao vodeći član zajednice ponuđača, s IGH d.o.o. Mostar, Integra d.o.o. Mostar i GEOCON d.o.o. Čitluk, potpisao je ugovor sa JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. za izradu idejnog i glavnog projekta brze ceste Mostar-Široki Brijeg-granica Republike Hrvatske, dionica Polog-granica Republike Hrvatske (40,5 km), ukupne vrijednosti 7.765.911,00 KM.

Institut IGH i njegovi partneri imaju rok od 18 mjeseci da pripreme idejni i glavni projekat brze ceste Polog – Široki Brijeg – hrvatska granica, provedu istraživanja za potrebni idejni projekt, pripreme studije izvodljivosti, studije uticaja na okolinu i druge studije definisane ugovorom.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je 2016. godine usvojila Okvirnu strategiju transporta Bosne i Hercegovine, koja brzu crestu Mostar sjever – Široki Brijeg – hrvatska granica definiše kao jedan od prioritetnih dijelova.

Planiranom brzom cestom Mostar sjever – Široki Brijeg – granica RH rasteretiće se cestovna mreža grada Mostara, te će ona ujedno biti i sjeverna obilaznica grada. Direktnom vezom s autocestom na koridoru Vc, omogućiće se usmjeravanje s petlje Mostar sjever na koridor Vc prema Široko Brijegu i Grudama, te u konačnici do granice s Republikom Hrvatskom, gdje će se brza cesta priključiti na cestovnu mrežu Hrvatske. Brza cesta od mjesta Polog direktno se nastavlja na južnu obilaznicu grada Mostara i omogućiće dobru cestovnu povezanost Zapadnohercegovačkog kantona s postojećom cestovnom mrežom, a prije svega s koridorom Vc.    

Od značajnijih ugovora za Institut IGH d.d. u Bosni i Hercegovini prošle godine sklopljen je ugovor za nadzor termoelektrane Banovići ugovorene vrijednosti od nešto više od 4 miliona KM. Takođe, vrijedi spomenuti i Ugovor o nadzoru nad izvođenjem radova na projektu Most na Savi kod Gradiške u vrijednosti oko 2,1 miliona KM za IGH.

Trenutno IGH ima oko hiljadu aktivnih ugovora za čitav spektar usluga koje pruža, prije svega u građevinarstvu, što ga čini vodećom inženjerskom kompanijom u regiji.

(NovaSloboda.ba)