Organizacioni odbor poručio: Minimalne šanse da se Novalić zarazio na Maršu mira

Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne  zone  UN-a” Srebrenica i ukop identifikovanih žrtava iz jula 1995. godine, učinio je sve da ovogodišnje obilježavanje godišnjice bude provedeno po svim važećim epidemiološkom mjerama, pa tako i Marš mira.

Komentarišući vijest da je premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić pozitivan na koronavirus, te da se “sumnja na to da se premijer zarazio upravo prilikom pohoda Marša mira”, iz Odbora naglašavaju da su učesnici bili u manjim grupama s vremenskim razmakom u kretanju, pod maskama, te da je temperatura mjerena svima na početku svake rute.

“Marš su pratile i medicinske ekipe. Temperatura je mjerena i učesnicima zadnje rute koja je polazila iz Mravinjaca, a gdje se pridružio i federalni premijer. Nije bilo sumnjivih slučajeva. Žao nam je što je premijer Novalić pozitivan na koronavirus i želimo mu brz oporavak”, saopšteno je iz Organizacionog odbora.

Organizacioni odbor je kontaktirao medicinske stručnjake, epidemiologe, koji su kazali da je mogućnost da se premijer zarazio tokom Marša mira minimalna, šta više, nikakva.

(Fena)