Premijer Novalić pozitivan na koronavirus

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić pozitivan je na koronavirus, potvrdio je nalaz testiranja.

Novalić je prilično dobrog zdravstvenog stanja, nema jačih simptoma i komunicira telefonski sa saradnicima, rekla je Feni vršiteljica dužnosti direktorice Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću Samira Demirović.

Premijer je testiran isključivo na osnovu toga što je prve simptome, ispoljene jedino u vidu lagano povišene tjelesne temperature, osjetio nakon učešća u Maršu mira upriličenom povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici.

U grupi u kojoj se tada kretao bilo je 20. ak ljudi. Njih je Novalić iz preventivnih razloga pozvao da se, takođe, testiraju. Pozvao je da to učine i novinari, odnosno snimatelji, s kojima je tokom Marša mira kontaktirao, odnosno davao izjave za javnost.

Federalni premijer je bio učesnik u Maršu mira u dijelu grupe, koja je 10. jula stigla u Memorijalni centar Potočari kod Srebrenice.

Ovogodišnji Marš mira, na kome je učestvovalo ukupno oko 400 osoba, zbog mjera suzbijanja pandemije je bio organizovan na način da se učesnici kreću odvojeno u zasebnim grupama do 50 osoba.

(Fena)