U Crnoj Gori povećano testiranje, novih 400 zaraženih

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je u ponedeljak naveče da je pozitivno oko 400 od 2.000 testova na koronavirus koji su, zbog povećanog testiranja, poslati u laboratorij u Njemačkoj.

Na taj način, broj zaraženih u Crnoj Gori, koji uz jučerašnjih novih 66 slučajeva iznosi ukupno 963, znatno će se povećati, što bi, kako je priopćio direktor IJZCG Boban Mugoša, moglo uticati na na uvođenje novih epidemioloških mjera.

“Prema sadašnjim podacima, kojima raspolažemo, zabrinjava nas to što je preko 20 posto od uzoraka koji su poslati na obradu u Njemačku pozitivno, što znači da će doći do daljeg porasta i to će uticati na to kako ćemo dalje pristupati epidemiji”, saopštio je Mugoša.

On je objasnio da je u Crnoj Gori testirano ukupno 25 tisuća građana ili 396,4 na 100 hiljada stanovnika, zbog čega su crnogorske laboratorije povećale svoje kapacitete deset puta, ali je, takođe, uspostavljena saradnja s jednim od najvećih laboratorija u EU, u Njemačkoj, gdje je bilo poslato dvije hiljade uzoraka, prenosi Hina.

“Rezultati se unose u bazu  i u iduća dva dana kad unesemo kontrolu svih rezultata moći ćemo dati tačan rezultat”, rekao je Mugoša.

U Crnoj Gori u drugom talasu koronavirusa, koji je počeo sredinom juna, zaraženo je tri puta više osoba nego u prvom talasu, kada je od Covida-19 oboljelo 324 Crnogoraca.

Trenutna stopa oboljelih je 139 na 100 hiljada stanovnika.Ukupan broje preminulih je 25, u prvom talasu devet, a u drugom 15.

(Fena)