Obilježena 27. godišnjica pogibije pet civila u Zaliku

U prisustvu članova rodbine, prijatelja i komšija, u naselju Zalik, ispred zgrade Z 3, obilježena je 27. godišnjica žrtava ratnog zločna.

Tog 14. jula 1993. godine, u 14 sati i 45 minuta, od granate ispaljene sa položaja HVO-a, poginulo je petoro civila – troje maloljetne djece i dvije žene: Azer (Muhe) Redžić (1983.), Enis (Bećira) Tabaković (1983.), četverogodišnja Azra (Harisa) Hadžić, njena majka Amela Hadžić, rođena Tanović (1966.) i Zejna Ćorić, rođena Isić (1967). Jedina preživjela je Maja Kazazić, koja je imala 16 godina i sa trajnim posljedicama živi na Floridi.

Prisutnima se obratio Šefik ef. Čavčić, koji je, uz ostalo, poručio da se treba okupljati i obilježavati datume stradanja na svakom od mjesta gdje su se stradanja dogodila. On je podsjetio da je puno takvih mjesta na području naselja Zalik, počevši od 13. juna, kada je 114 civila pobijeno i bačeno u masovne grobnice na Uborku i Sutini.

Potom su prisutni članovi rodbine i komšije proučili Fatihu i položili cvijeće pored spomen-ploče, u ulazu zgrade, gdje se zločin dogodio.

Emir Krpo

(NovaSloboda.ba)