Parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji, otvorena birališta

U Sjevernoj Makedoniji danas se održavaju 10. parlamentarni izbori od osamostaljenja te zemlje, ovog puta u posebnim uslovima zbog epidemije koronavirusa.

Biračka mjesta otvorena su u sedam sati i na njima će birači moći glasati do 21 sat, uz obavezno nošenje maske i druge epidemiološke preporuke.

Na biračkom popisu je 1.814.263 građana s pravom glasa, a na izborima učestvuje 1.578 kandidata iz 15 koalicija i partija.

Glavna borba očekuje se između dvije vodeće stranke – SDSM Zorana Zaeva i VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, a najveća partija Albanaca, DUI, prvi put izlazi sa svojim kandidatom za premijera.

U ponedeljak i utorak u Sjevernoj Makedoniji su glasale osobe zaražene virusom Covid-19, oni koji su u samoizolaciji i bolesne osobe, kao i zatvorenici i oni koji su u pritvoru.

Zbog pandemije, Državna izborna komisija u toj zemlji napravila je posebnu proceduru za glasanje za građane koje su zaraženi ili su u samoizolaciji.

Sjeverna Makedonije je omogućila zbog pandemije da se formiraju posebni birački odbori sastavljeni od troje zdrastvenih radnika i predstavnika političkih stranaka, kako građanima koji su zaraženi virusom korona ne bi bilo uskraćeno pravo glasa.

Na ovim izborima, dijaspora neće glasati, jer se tokom vanrednog stanja nije prijavio dovoljan broj makedonskih državljana za glasanje.

Prvi izbori za poslanike u makedonskom Sobranju održani su u novembru 1990. godine, dok su posljednji održani 2016. godine.

Pored parlamentarnih izbora, u toj zemlji do sada je provedeno šest izbora za predsjednika i sedam izbora za lokalne vlasti, navodi MIA.

Makedonski građani od osamostaljivanja do danas glasali su tri puta i na referendumima – 1991. za nezavisnu državu, 2004. za novu unutrašnju teritorijalnu podijeljenost zemlje i 2018. godine za Sporazum između Sjeverne Makedonije i Grčke o novom imenu te zemlje.

Izbori su se trebali održati 12. aprila, ali su zbog pandemije virusa Covid-19 odgođeni za 15. juli.

Kao i na prethodnim izborima 2016. godine, a u skladu sa Sporazumom iz Pržina, koji je postao dio makedonskog izbornog zakona, u toj zemlji 100 dana prije izbora se bira tehnička vlada sastavljena od ministara iz redova vlasti i opozicije.

Zbog pandemije virusa Covida-19 i vanrednog stanja u toj zemlji, mandat tehničke vlade produžen je do okončanja izbornih radnji.

(Fena)