Mostar večeras, muzičkom razglednicom, obilježava godišnjicu obnove Starog mosta

Svečanost predstavljanja Muzičke razglednice Mostara u povodu godišnjica obnove Starog mosta i upisa Mostara na Listu UNESCO-a održaće se večeras na platou ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače s početkom u 21 sat.

Grad Mostar, kao organizator, ističe kako ovom razglednicom iz Mostara šalju poruku prijateljstva i nade ne samo svojim prijateljima i UNESCO gradovima, nego i svim ljudima koji, kako kažu, u ovim vremenima nisu u prilici putovati i posjetiti Mostar i vidjeti njegov Most.

“Predstavljanje Muzičke razglednice održaćemo na platou ispred HDHS Kosače, a nakon toga biće emitiovana i na televiziji i društvenim mrežama, kao i na stranicama gradova prijatelja Mostara. Ovim aktivnostima, naša poruka zajedništva će, uz nuziku i slike Mostara, biti gledana širom svijeta”, ističu iz Grada Mostara.

Dodaju kako je u izradi ove razglednice učestvovalo više od 30 mostarskih umjetnika iz svijeta muzike i filma.

“Zajedno s mostarskim umjetnicima našli smo način i u ovim teškim okolnostima obilježiti dvije navedene godišnjice, pa je tako ovaj projekt povezao MC Pavarotti, Simfonijski orkestar, Mostar Rock School, BONK Studio, kao i nekoliko istaknutih pojedinaca, kao što su Damir Bunoza i Mario Knezović. Ovo je čestitka našim sugrađanima u povodu godišnjica najljepših poslijeratnih događaja u Mostaru, a razglednicu ćemo, osim gradovima prijateljima Mostara, poslati i gradovima koji su zajedno s nama članovi svjetske asocijacije, koja okuplja gradove s UNESCO baštinom (OWHC)”, kazali su organizatori.

U julu 2004. godine, svečano je obilježen završetak rekonstrukcije Staroga mosta, datum svečanosti tempiran je na dan 10. godišnjice dolaska Evropske delegacije u BiH, kao jasno opredjeljenje i priznanje evropske budućnosti BiH, dok su godinu dana nakon toga, odnosno u julu 2005. godine Stari most i stara gradska jezgra upisani na listu UNESCO-a.

“Od trenutka upisa Mostara na listu UNESCO-a, naš grad je pozicioniran u svjetskim okvirima i kao takav privlačan turistima iz cijeloga svijeta. Nastojali smo svih prethodnih godina razvijati projekte i programe, kojima je cilj podržati promicanje i razvoj kulturne baštine, ali i stvaranje korelacija kulturne baštine sa ostalim granama privrede, posebno turizma, vodeći računa o tome da ekonomsko korištenje baštine razvijamo u pravcu njene održivosti”, kazali su iz Grada Mostara.

S obzirom na epidemiološke uvjete, javno predstavljanje Muzičke razglednice organizuje se uz ograničen broj gostiju, s fokusom na zaposlene u medijima i kulturi.

“Molimo zainteresovane da svoj dolazak potvrde najkasnije u četvrtak, 16. jula, do 12 sati na mail kultura@mostar.ba. Smatramo da je godišnjicu upisa Mostara na Listu UNESCO-a, kao prvoga grada iz BiH koji je upisan na Listu svjetske baštine, danas možda više nego ikada potrebno obilježiti i ukazati na značaj vrijednosti koje baštinimo”, stoji u saopštenju.

(Fena)