Sjeverna Makedonija: Zaev proglasio pobjedu na izborima

Bivši premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev danas je proglasio pobjedu na parlamentarnim izborima, nakon što je njegov prozapadni Socijaldemokratski savez (SDSM)  osvojio 46 od 120 mjesta u Sobranju, dva više od rivalske nacionalističke stranke VMRO.

“Put koji nas vodi naprijed je zacementiran”, kazao je Zaev pristalicama.

Iako rezultati nisu konačni, podaci Državne izborne komisije govore kako je Demokratska unija za integraciju (DUI), koja će presuditi o tome ko će sastaviti vladu, dobila 15 poslaničkih mjesta.

DUI je potvrdila poziciju najuticajnije stranke koja zastupa Albance u Sjevernoj Makedoniji. U savezništu sa SDSM, oni bi imali osiguranu vladajuću većinu od 61 poslanika.

Lider VMRO Hristijan Mickoski nije se oglašavao nakon objave rezultata izbora, a iz njegove stranke su poručili kako će i oni pokušati sastaviti novu vladajuću većinu.

Neimenovani dužnosnik DUI-ja prije izbora je kazao kako bi cijena uspostavljanja nove vladajuće koalicije mogla biti pozicija premijera, ali je Zaev mogućnost takve trgovine odmah odbacio.

Izlaznost na ovim izborima, za koje je bilo registrovano oko 1,8 miliona birača, bila je nešto iznad 50 posto, javlja Hina.

(Fena)