Vijeće analiziralo stanje bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH

Ministar saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović otvorio je prvu sjednicu Vijeća za bezbjednost saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovin, kojoj su prisustvovali i njegov zamjenik Nedžad Branković, predstavnici entitetskih ministarstava i Brčko distrikta, te javnih preduzeća Ceste Federacije Bosne i Hercegovine i Putevi Republike Srpske Spasoje Mičić, Saša Jasnić, Tomislav Bojić, Zijad Hodžić i Vinko Vidović, kao i pet saobraćajnih eksperata Osman Lindov, Dražan Primorac, Krsto Lipovac, Milan Tešić i Tomo Lučić, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza BiH.

Na sjednici je usvojen Poslovnik o radu Vijeća, nakon čega je analizirano stanje bezbjednosti saobraćaja na puetevima u BiH u periodu od 2014. do 2019. godine. Takođe, razgovarano je o prijedlozima plana rada ovog vijeća za 2020. godinu.

Učesnici sastanka razmatrali su i trenutne aktivnosti na izradi Okvirne strategije bezbjednsoti saobraćaja na putevima u BiH 2021-2025., te Akcionog plana za provođenje Okvirne strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH 2021-2025.

Iz Ministarstva napominju da je na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, održanoj 19. 9. 2019. godine, donesena Odluka o formiranju Vijeća za bezbjednost saobraćaja na putevima u BiH s ciljem pokušaja smanjenja broj poginulih i povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama.

V. B.

(NovaSloboda.ba)