Započeli radovi na obnovi porušenog dijela Titove pećine u Drvaru

Započeli su radovi na obnovi porušenog dijela Titove pećine u Drvaru, nakon što je prošle godine zemljani odron, uzrokovan višednevnim padavinama, uništio tada drvenu baraku u pećini, u koju je iz bezbjednosnijh razloga prilaz i posjeta bio zatvoren za javnost.

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić za Fenu je kazala kako je za sanaciju i rekonstrukciju pećine sredstva od oko 50 hiljada maraka osiguralo Federalno ministarstvo okoline i turizma.

“Radovi na Titovoj kućici su započeli, a njenim završetkom, kao i već postavljenom zaštitnom mrežom oko samog objekta iz prošle godine, biće stvoreni uslovi za siguran obilazak tog značajnog istorijskog lokaliteta, koji su svake godine posjećivali brojni turisti”, kazala je načelnica.

Istakla je kako će javnost biti na vrijeme upoznata s datumom otvaranja saniranog dijela Titove kućice i pri tom podsjetila na epidemiju koronavirusa, zbog čega je turizam na tom području stao.

Stoga će, dodala je, završiti obnovu i čekati neka bolja vremena.

Načelnica je kazala kako Titova pećina mnogo znači za opštinu Drvar, jer je riječ o glavnom izvoru prihoda te opštine od turizma.

“Titovu pećinu godišnje je posjećivalo od 5 do 10 hiljada turista”, kazala je Runić i podsjetila kako je do rata ta brojka iznosila više stotina hiljada, jer je u to vrijeme bila nezaobilazna destinacija za učeničke ekskurzije.

Titova pećina obnovljena je i otvorena za turiste 2006. godine, a Memorijalni kompleks s Muzejom “25. maj” 2009. godine, kada je obilježeno 65 godina od neuspjelog njemačkog desanta na Drvar u Drugom svjetskom ratu.

(Fena)