Muzičkom razglednicom obilježene godišnjice obnove Starog mosta i upisa na Listu UNESCO-a

Na platou ispred hd hercega Stjepana Kosače, u Mostaru je sinoć, povodom 16. godišnjice obnove Starog mosta i 15. goduišnjice upisa Mostara na Listu UNESCO-a, predstavljena Muzička razglednica M;ostara, kojoj je prisustvovalo dvadesetak mostarskih umjetnika.

Organizatori su istakli kako će razglednicu, osim gradovima prijateljima Mostara, poslati i gradovima koji su zajedno s Mostarom članovi svjetske asocijacije koja okuplja gradove s UNESCO baštinom (OWHC), nakon čega će ona biti emitovana na njihovim stranicama, kao i na televiziji i društvenim mrežama.

Bešlić je dodao kako se očekivalo da će 2020. godina za Mostar biti najbolja turistička sezona ikada.

“Dogodilo se ovo što se dogodilo, covid-19 zaustavio je život na cijeloj planeti i danas, od jednog turističkog grada, mi smo još jedan grad u svijetu koji se bori protiv ove pandemije, koji traži rješenja za ekonomski oporavak i pokušava preživjeti sve ove poteškoće. Uvjeren sam kako ćemo ovom razglednicom poslati pozitivne poruke u svijet, razglednicom koja je, takođe, i poziv za dolazak u Mostar. Ubijeđen sam da će, kad se otvore granice, onaj dio godine koji bude sa smanjenom prisutnošću koronavirusa, ipak, dovesti do oporavka ekonomije u našem gradu i cijeloj Bosni i Hercegovini”, naveo je Bešlić.

Projekat “Muzička razglednica Mostara” povezao je Simfonijski orkestar, MC Pavarotti, Mostar Rock School, BONK Studio i nekoliko istaknutih pojedinaca, među kojima su Mario Knezović i Damir Bunoza, a u razglednici je obrađena pjesma Hercegovina u izvođenju grupe Zoster iz Mostara,

Svečanost obnove Starog mosta održana je 24. juna 2004. godine, na 10. godišnjicu dolaska Evropske delegacije u BiH. Godinu dana kasnije, Stari most i stara gradska jezgra upisani su na Listu UNESCO-a.

(NovaSloboda.ba)