Održan sastanak Centralne izborne komisije BiH i Gradske izborne komisije Mostar

Članovi Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine održali su juče sastanak sa članovima Gradske izborne komisije Mostar u okviru pripreme izbora za Gradsko vijeće Mostara, koji će u skladu s članom 3. Odluke CIK-a o raspisivanju Lokalnih izbora 2020. godine, biti raspisani po sticanju svih neophodnih uslova.

Prema saopštenju CIK-a, razgovarano je o svim aspektima rada Gradske izborne komisije i o tome kakvu podršku očekuje od CIK-a i organa vlasti.

Izuzetno je značajno da i Gradska izborna komisija Mostar bude upoznata o svim aktivnostima Centralne izborne komisije BiH i da bude potpuno spremna, u skladu sa svojim ovlašćenjima, provesti izbore u Mostaru.

Ovo je nastavak prakse Centralne izborne komisije BiH da se redovno sastaje s gradskim/općinskim izbornim komisijama, kako bi blagovremeno bili riješeni eventualni problemi u radu izborne administracije.

Nova izborna pravila za Gradsko vijeće Mostara su utvrđena Zakonom o izmjenama Izbornog zakona BiH („Službeni glasnik BiH“ br. 41/20 od 10.07.2020. godine), koji stupa na snagu 18. jula 2020. godine.         

(Fena)