Podignuta optužnica protiv državljanina Ukrajine zbog krijumčarenja ilegalnih migranata

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ruvyma Hlabetsa, rođenog 1998. godine u Rivine, Ukrajina, državljanin Ukrajine.

Optuženi se tereti da je, krajm aprila ove godine, preuzeo 8 ilegalnih migranata, 3 iz Afganistana i 5 iz Pakistana, koji su ilegalno ušli u Bosnu i Hercegovinu i nisu ispunjavali uslove za zakonit boravak i kretanje u BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih narcija protiv transnacionlanog i organizovanog kriminiala, preuzeo migrante u mjestu Lug, opština Prozor Rama, u vozilo koje je iznajmio, kako bi migrante povezao u pravcu Bihaća, u čemu je otkriven i spriječen od strane policijske patrole u mjestu Prozor Rama, koja je zaustavila vozilo sa ilegalnim migrantima i onemogućila njihov dalji transport.

Optuženi se tereti da je prevozio krijumčarene osobe u Bosni i Hercegovini, omogučivši im na taj način boravak u BiH,   čime je počinio kazneno djelo Krijumčarenje osoba iz člana 189. stavak 2. u vezi sa staom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine.

M. N.

(NovaSloboda.ba)