U Bosni promjenljivo oblačno s kišom, u Hercegovini malo oblačno i sunčano

Jutros je u Bosni bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Kiša je registrovana u sjevernim područjima. U Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano.

Temperature vazduha u 08 sati: Drvar i Sokolac 13 stepeni, Ivan Sedlo i Livno 14, Bugojno i Gradačac 15, Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Sanski Most, Sarajevo i Zvornik 17, Grude, Tuzla i Zenica 18, Stolac 19, Mostar, Široki Brijeg i Trebinje 20, Neum 21

U Bosni i Hercegovini danas će biti promjenljivo oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature vazduha, a nestabilno će biti i tokom vikenda.

Dnevna temperatura vazduha od 14 do 20 na sjeveru, na jugu, jugoistoku i istoku od 21 do 27 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Pod uticajem pogoršanja, opšta slika djelimično će se pokvariti.

Kod osjetljivih osoba moguće su nešto izraženije, poput glavobolje, reumatskih bolova, nervoze.

Pri tome će osvježenje i umanjen osjet sparine, ipak ublažiti negativne efekte lošijeg vremena.

Na krajnjem jugu zemlje, stabilnije i ugodnije.

—–

BIHAMK

Dobra prohodnost većine puteva

Prohodnost većine putnih pravaca u BIH jutros je dobra i saobraća se uz umjeren intezitet vozila. U područjima gdje pada kiša, apelujemo na vozače da voze oprezno i da prilagode vožnju uslovima na putu.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelima: Ormanica (Srebrenik-Orašje), Vinac (Jajce-Donji Vakuf) i Jasen (Prozor-Jablanica). U funkciji su alternativni pravci.

Na putnom pravcu Ljubinje-Trebinje (u mjestu Tulje), svakim danom (osim nedjelje) obustavlja se saobraćaj u vremenu od 08 do 14 sati. Za vrijeme obustave, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog sanacionih radova, svaki dan, osim nedjelje, saobraćaj je obustavljen u vremenu od 08 do 16 sati.

Zbog radova na sanaciji mosta u naselju Reljevo (Jošanica-Stup), kao i mosta preko rijeke Drine u Goraždu, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

U mjestu Semizovac (Sarajevo-Tuzla) u toku su radovi na sanaciji mosta preko rijeke Ljubine, zbog čega se saobraća jednom trakom-naizmjenično, uz regulaciju semafora. Tokom dana, zbog frekventnosti ove dionice formiraju se duže kolone vozila iz svih smjerova.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na magistralnim putevima: Srebrenik-Šićki Brod, na ulazu u Jajce, kao i most na petlji Blatuša kod Zenice. Na ovim lokacijama, saobraća se usporeno.

Izdvajamo i ostale dionice, gdje je ,zbog sanacionih radova, izmijenjen režim saobraćanja: Doboj-Šešlije (dionica Johovac-Šešlije), Prijedor-Kozarac, Grude-Posušje i Kiseljak-Busovača.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)