CIK ovjerila prijave 87 stranaka za učešće na lokalnim izborima

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj sjednici, nakon isteka roka za otklanjanje nedostataka u prijavi, ovjerila prijave za 87 političkih stranaka za učešće na lokalnim izborima zakazanim za 15. novembra za one izborne jedinice za koje ispunjavaju zakonom propisane uslovee.

Među ovjerenim političkim strankama je i pet političkih stranaka, koje su dostavile nove nazive koji će se koristiti u izborne svrhe i jedna politička stranka koja je dostavila pravosnažno rješenje o registraciji stranke iz sudskog registra.

Preostale ovjerene političke stranke su u cijelosti ili djelomično dostavile nedostajući broj validnih potpisa podrške birača, saopšteno je iz Ureda za informiranje Centralne izborne komisije BiH.

Odbijena je prijava za učešće na izborima političke stranke Napredna Srpska-NS jer u ostavljenom roku nije otklonila nedostatak, odnosno nije dostavila novi naziv političke stranke koji bi se koristio u izborne svrhe.

Nakon otklanjanja nedostataka, danas je CIK BiH ovjerila prijave za učešće na lokalnim izborima 2020. godine za 81 nezavisnog kandidata, kao i četiri nezavisna kandidata pripadnika nacionalnih manjina.

Odbijene su prijave za učešće na izborima za 16 nezavisnih kandidata, jer ne ispunjavaju zakonom propisane uslove.

(Fena)