Pretežno oblačno i nestabilno vrijeme

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 2 stepena, Ivan Sedlo 9, Bugojno 10, Sokolac 11, Sarajevo 12, Livno i Tuzla 13, Bihać, Doboj i Sanski Most 14, Banja Luka, Gradačac, Prijedor i Srebrenica 15, Bijeljina 16, Grude 17, Široki Brijeg 18, Mostar i Neum 20, Trebinje 21 stepen.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. Prije podne mjestimično slabije padavine. U drugoj polovini dana, širom zemlje se očekuje kiša, pljuskovi i grmljavina. U centralnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne lokalno su mogući i obilniji pljuskovi.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 17 i 23, na jugu zemlje do 27 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su relativno nepovoljne.

Pogoršanje praćeno padavinama loše će djelovati na raspoloženje većine ljudi, a dosta niže temperature mogle bi kod osjetljivih osoba, ponajviše hroničnih bolesnika sa kardiovaskularnim problemima i astmatičara, dovesti do pojačanih tegoba.

Poželjno je umanjiti aktivnosti.

Sa noćnim satima, opšta slika postepeno će se popravljati.

Na krajnjem jugu ugodnije, uz stabilnije vrijeme.

—–

BIHAMK

Oprez zbog vlažnog kolovoza i odrona

Kolovoz je ovog jutra mjestimično vlažan, a pažnju skrećemo na učestale odrone zemlje ili kamenja. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelima: Ormanica (Srebrenik-Orašje), Vinac (Jajce-Donji Vakuf) i Jasen (Prozor-Jablanica). U funkciji su alternativni pravci.

Na putnom pravcu Ljubinje-Trebinje (u mjestu Tulje), svakim danom (osim nedelje), obustavlja se saobraćaj u vremenu od 08 do 14 sati. Za vrijeme obustave, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog sanacionih radova, svaki dan, osim nedelje, saobraćaj je obustavljen u vremenu od 08 do 16 sati.

Zbog radova na sanaciji mosta u naselju Reljevo (Jošanica-Stup), kao i mosta preko rijeke Drine u Goraždu, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

U mjestu Semizovac (Sarajevo-Tuzla), u toku su radovi na sanaciji mosta preko rijeke Ljubine, zbog čega se saobraća jednom trakom-naizmjenično, uz regulaciju semafora. Tokom dana, zbog frekventnosti ove dionice, formiraju se duže kolone vozila iz svih smjerova.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na magistralnim putevima: Srebrenik-Šićki Brod, na ulazu u Jajce, kao i most na petlji Blatuša kod Zenice. Na ovim lokacijama, saobraća se usporeno.

Izdvajamo i ostale dionice, gdje je, zbog sanacionih radova, izmijenjen režim saobraćanja: Doboj-Šešlije (dionica Johovac-Šešlije), Prijedor-Kozarac, Grude-Posušje i Kiseljak-Busovača.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)