Svečano otvoreno „Mostarsko ljeto 2020“

Na ljetnoj pozornici Centra za kulturu Mostar, sinoć je izvođenjem predstave „Ay Carmela“ Jose Sanchis Sinisterra, u režiji Roberta Raponje i produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR, započela kulturna manifestacija „Mostarsko ljeto 2020“, koju je svečano otvorio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a Rašid Hadžović.

Hadžović je iskazao čast i zadovoljstvo da i ove godine „uprkos problemu, koji se zove koronavirus, imamo manifestaciju za koju smo i ove godine odlučili da se mora održati“.

„Manifestacija ‘Mostarsko ljeto’ prekinuta je 2008. godine, a ponovo je pokrenuta 2016. godine. S obzirom na činjenicu da se održavala i tokom proteklog rata, mi smo kao ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a, kao i prethodnih godina odlučili podržati manifestaciju, ali s posebnim akcentom ove godine, te smo odlučili da budemo generalni sponzor, jer Mostarci moraju da uživaju u mostarskim noćima i kulturnim sadržajima. Mislimo da je obaveza svih nas da pripremimo nešto što će vas nadahnuti i što će ove naše mostarske noći učiniti mnogo ljepšim nego što nam se čine s obzirom na vijesti koje nam dolaze vezano za epidemiju.“, istakao je Hadžović.

Ministar je ukazao na važnost pridržavanja svih propisanih mjera od strane Kriznog štaba FBiH.

„Zamolio bih vas sve da maksimalno vodite računa, da se maksimalno obezbijedite sa maskama i svim potrebnim stvarima koje epidemiološke mjere nalažu, da ne dovedemo u pitanje jednu ovakvu manifestaciju. Naši hrabri organizatori su se odlučili i mislim da ih trebamo podržati, tako da će i ove godine ‘Mostarsko ljeto 2020’ biti održano, u punom kapacitetu kao što je to i zamišljeno“, naglasio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović.

Organizatori “Mostarskog ljeta 2020” su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine Mostar, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka Mostar.

Obraćajući se i govoreći u ime organizatora manifestacije, direktor Narodnog pozorišta u Mostaru Almir Mujkanović istakao je da osjećaju „veliku odgovornost kada je u pitanju struktura, broj i kvaliteta sadržaja jer manifestacija baštini dugu tradiciju, a Mostar i njegovi građani su zahtjevna, sofisticirana i obrazovana publika, koja zna šta vrijedi i kojoj se ne mogu prodati nekvalitetni sadržaji“.

„Upravo iz tih razloga, koncipirati manifestaciju nije lako ako uzmemo u obzir da treba zadovoljiti ukuse i potrebe vrlo širokog spektra publike, ljudi sa različitim ličnim, profesionalnim i umjetničkim preferencijama. Iako je korona kriza dovela do nešto manjeg broja programa i pred nas kao građane u svakom smislu stavila nove izazove, upravo mi, radnici u kulturi osjećamo obavezu da kroz svoj nesebičan i predan angažman donesemo bar dašak svježine u živote naših sugrađana. Koliko ćemo u tome uspjeti, publika će na kraju suditi.“, naglasio je Mujkanović.

U uvodnom dijelu programa, nastupili su Jasenko Krpo i Azer Sandžaktar Bijedić, nakon čega je odigrana jedna od najuspješnijih i najdugovječnijih predstava u Bosni i Hercegovini „Ay Carmela“. Predstava je nastala 1999. godine po dramskom tekstu Josea Sanchisa Sinisterra i u prijevodu Filipa Fruka, a u produkciji Sarajevskog Ratnog teatra SARTR. U predstavi igraju: Selma Alispahić (Carmela), Dragan Jovičić (Paulino) i Jasenko Pašić (Gustavet).

“Mostarsko ljeto 2020” trajaće od 17. jula do 28. avgusta, a sadržaji se mogu pratiti putem web stranice: mostarskoljeto.ba ili putem društvenih mreža Facebook i Instagram.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, uz podršku Grada Mostara te kompanije BH Telecoma.

(NovaSloboda.ba)