Nakon višemjesečne nestašice, Klonazepam i Rivotril na tržištu BiH

Lijek Klonazepam Remedica (klonazepam) tablete 30 x 2 mg je prisutan na tržištu. Ovaj lijek ima važeću dozvolu za stavljanje u promet i uspostavljeno je kontinuirano snabdijevanje tržišta, rekla je u izjavi za  Fenu Tijana Spasojević -Došen iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

Spasojević – Došen istakla je, takođe,r da će i lijek Rivotril (klonazepam) tablete 0,5 mg proizvođača Roche, koji nema važeću dozvolu za stavljanje u promet, ali mu je izdata dozvola za intervnetni uvoz, uskoro biti prisutan na tržištu BiH.

“Prema informacijama kojima raspolažemo, uvoz će biti realizovan u julu mjesecu”, kazala je Tijana Spasojević -Došen

Nedim Mulazimović iz kompanije Roche Ltd. potvrdio je da će nakon što se završi zahtjevna administativna procedura interventnog uvoza lijeka, propisana lokalnom regulativom, dostupnost lijeka Rivotril tablete od 0,5 mg u BiH može s velikom sigurnošću očekivati sredinom avgusta.

Lijekovi „Klonazepam“ i „Rivotril“, koji mjesecima nisu bili dostipni na bh. tržištu, pripadaju grupi benzodiazepina, a koriste se, između ostalog, za liječenje epilepsije, te kao lijekovi za smirenje.

(Fena)