U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini sunčano

Jutros je u većem dijelu zemlje oblačno. Kiša pada u sjevernim i lokalno u centralnim područjima. Pretežno vedro je na jugu zemlje.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 4 stepena, Ivan Sedlo 10, Sokolac 11, Bugojno i Livno 12, Grude i Sarajevo 13, Bihać, Gradačac, Tuzla i Zvornik 14, Sanski Most i Široki Brijeg 15, Banja Luka i Trebinje 16, Mostar 17, Neum 18 stepeni.

Danas će veći dio dana preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Više sunčanog vremena na jugu zemlje. Padavine su uglavnom lokalne i slabijeg intenziteta. Više padavina se očekuje na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. U poslijepodnevnim satima, postepeno smanjenje oblačnosti.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 19 i 24, na jugu zemlje do 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Mada će biti nešto ugodnije u odnosu na protekli dan, pretežno usljed prolaska fronta i stabilnijeg vremena, kod osjetljivih osoba moguće su reakcije u vidu glavobolje, promjene raspoloženja, dekoncentracije.

Pri tome bi i neuobičajeno niske temperature u unutrašnjosti, naročito tokom jutra, hroničnim bolesnicima mogle uzrokovati poteškoće.

Savjetujemo Vam da ne pretjerujete sa aktivnostima.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja

Magla i niska oblačnost u jutarnjim satima smanjuju vidljivost na pojedinim dionicama u višim predjelima. Upozoravamo i na mjestimično mokar kolovoz, kao i na povećanu opasnost od odrona. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelima: Ormanica (Srebrenik-Orašje), Vinac (Jajce-Donji Vakuf) i Jasen (Prozor-Jablanica). U funkciji su alternativni pravci.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo na magistralnom putu Jošanica-Stup, kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na magistralnim putevima Srebrenik-Šićki Brod (preko Tinje, u mjestu Drenik) i Olovo-Semizovac (dva mosta preko Ljubine), kao i na ulazu u Jajce, te na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja. Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)