Tužilaštvo BiH izdalo naredbu za osiguranje lokacije na Rostovu radi ekshumacije

Tužilac iz Posebnog odjela za ratne zločine, nakon dobijanja informacije da su na lokalitetu Rostova, pronađeni posmrtni ostaci koji bi mogli pripadati nestalim žrtvama hrvatske nacionalnosti sa područja Bugojna, kontaktiran je od strane Instituta za nestale osobe i  policije MUP-a SBK na navedenom području, te je izdao naredbu da se lokacija osigura, okruži policijskom zaštitnom trakom, te vrši policijski nadzor lokacije, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Postoje informacije, da se na navedenoj lokaciji, koja je u privatnom vlasništvu, nalaze posmrtni ostaci nestalih osoba hrvatske nacionalnosti sa područja Bugojna, za kojima se više od dvije decenije bezuspješno traga.

Tokom dana već su ostvareni kontakti sa nadležnim osobama iz Instituta za nestale osobe (INO) BiH i ostalim nadležnim institucijama, kako bi se što prije završile aktivnosti potrebne za izdavanje naredbe za proces ekshumacije.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, nakon zaprimanja potrebnih informacija, podnijeće zahtjev za ekshumaciju prema Sudu BiH, kako bi se moglo pristupiti daljim aktivnostima na realizaciji ekshumacije.

Do izvršenja ekshumacije, biće zaustavljeni građevinski ili drugi radovi planirani na ovom lokalitetu.

M. N.

(NovaSloboda.ba)