U toku potraga za osumnjičenima za krijumčarenje migranata

Dežurni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nakon zaprimanja informacije o kontroli vozila na području Kostajnice, u okviru koje je otkriveno 13 osoba bez dokumenata, koji su izjavili da dolaze sa područja Bangladeša, dao je policijskim priapdnicima Granične policije, uputstva o daljim aktivnostima na otkrivanju i dokumentovanju ovog krivičnog djela, saopšteno je iz ‘Tužilaštva BiH.

Na osnovu naredbe Suda BiH, izvršen je pretres zaustavljenih vozila, te oduzimanje mobitela i drugih dokaznih materijala od osumnjičenih.

S obzirom da su dvojica osumnjičenih, koji su zaustavljeni prilikom pojačane kontrole graničnog područja, radi otkrivanja, spriječavanja i krivičnog procesuiranja počinitelja kaznenih djela krijumčarenja migranata, pobjegli sa mjesta događaja, policijske agencije za njima intenzivno tragaju, te se ubrzo očekuje njihovo lociranje i hapšenje.

Ukupno 13 ilegalnih migranata, među kojima ima i maloljetnih osoba, predato je u dalju proceduru službenicima Službe za poslove sa strancima BiH.

Od vozača koji je lišen slobode, oduzet je novac za koji se pretpostavlja da potiče kao nezakonita imovinska korist iz počinjenog krivičnog djela krijumčarenja osoba.

Rad na predmetu se intenzivno nastavlja.

(NovaSloboda.ba)