Velika Britanija naručila 90 miliona doza vakcine protiv Covida-19

Velika Britanija se načelno složila kupiti 90 miliona doza vakcine protiv Covid-19, koje razvijaju velike farmaceutske fabrike sa sjedištem u Francuskoj, Njemačkoj i SAD, saopštila je u ponedeljak vlada.

Naručila je 60 miliona doza vakcina iz francuske Valneve i 30 miliona BNT162 vakcine iz zajedničkog programa njemačkog BioNTecha i američkog Pfizeram, prenio je dpa.

Dogovor sa Valnevom uključuje mogućnost kupovine 40 miliona dodatnih doza “ako se pokaže da je vakcina sigurna, efikasna i pogodna”, saopštila je vlada.

Velika Britanija je već rezervisala 100 miliona doza vakcine sa univerziteta Oxford, koja je u izradi u kompaniji AstraZeneca, a koja je jedna od desetine kandidata za vakcinu diljem svijeta.

Rezervisanje različitih vrsta vakcina “osiguraće da Velika Britanija ima najbolju mogućnost da obezbijedi vakcinu koja štiti one koji su u većoj opasnosti”, rekao je britanski državni sekretar za poslovanje Alok Sharma.

Thomas Lingelbach, izvršni direktor Valneve, rekao je da je njegova kompanija “presretna što su izabrani za učestvovanje u ovom važnom programu s vladom Velike Britanije”.

Valneva navodi da planira proizvesti vakcinu u postrojenju u Škotskoj i očekuje da će britanska vlada doprinijeti troškovima kliničkih studija.

(Fena)