Pregovori crnogorske vlade i Srpske pravoslavne crkve okončani bez dogovora

Pregovori pravnih eksperata Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori okončani su bez postignutog sporazuma, saopštila je Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore.

Premijer Crne Gore Duško Marković kazao je kako je Vlada prihvatila da se postupak utvrđivanja zemljišno-knjižnih upisa iz upravnog postupka premjesti u redovni sudski postupak, gdje teret dokazivanja vlasništva pada na državu, a ne crkvu, te da Srpska pravoslavna crkva nastavi s korištenjem svih crkvenih i manastirskih objekata, imanja i drugih nepokretnosti koje su državno vlasništvo ili se u sudskom postupku utvrdi da su državno, vjersko i kulturno dobro.

“Pojednostavljeno, to bi značilo da svetinje više nisu napadnute kako to Crkva predstavlja, odnosno da bi izmjenama i dopunama Zakona bile u potpunosti i trajno zaštićene. Više nema govora o njihovoj navodnoj ugroženosti što se prigovaralo Vladi”, poručio je premijer Marković.

Kazao je kako je jedini zahtjev Vlade bio registracija svih crkava i vjerskih zajednica, pa i Srpske pravoslavne crkve i njenih eparhija, u skladu sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

Međutim, po riječima crnogorskog premijera, Srpska pravoslavna crkva nije prihvatila nadležnost organa uprave, te je ostala pri ustaljenoj praksi funkcionisanja van pravnog sistema, van pravila i procedura, navodi se u saopštenju.

Crna Gora je krajem 2019. godine usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim se reguliše i pitanje vlasništva nad imovinom vjerskih zajednica.

Srpska pravoslavna crkva ne priznaje taj zakon i tvrdi kako njim država pokušava oteti crkvenu imovinu.

Od usvajanja zakona, Srpska pravoslavna crkva organizirala je niz protestnih šetnji u većini crnogorskih gradova.

(Fena)