Platforma za progres najoštrije osuđuje pokušaj oduzimanja jedinog preostalog demokratskog prava građanima BiH

Najava Centralne izborne komisije o neodržavanju izbora 15. novembra 2020. godine bila bi samo potvrda neefikasnosti državnih institucija, koje zbog političkih kalkulisanja nisu u stanju usvojiti državni budžet, od kojih ,između ostalog, zavisi i održavanje izbora, stoji u saopštenju Platforme za progres.

„Pozivamo Centralnu izbornu komisiju da u ovom slučaju djeluje proaktivno, da pozove odgovorne i donesu rješenja, a ne da konstatuje da izbora neće biti ukoliko se ne usvoji državni budžet.

Lokalni izbori se moraju održati u ovoj godini i Platforma za progres će iskoristiti sva moguća demokratska sredstva da se oni održe 15. novembra, kako je i najavljeno.

Odbijamo da vjerujemo da između ostvarivanja osnovnog demokratskog prava i njegovog potpunog uskraćivanja, stoji budžet. Odbijamo i da vjerujemo da građani i građanke ne mogu ostvariti svoje pravo da biraju svoje političke predstavnike i predstavnice.

Zbog toga, Dom naroda Bosne i Hercegovine i Vijeće ministara imaju ogromnu odgovornost da se pred svim građanima i građankama BiH pokažu kao odgovorne institucije koje teže ka ostvarivanju, a ne ukidanju osnovnih političkih prava svakog pojedinca”, navodi se u saopštenju Platforme za progres.

(NovaSloboda.ba)