U Bosni prije podne sunčano, popodne naoblačenje, u Hercegovini pretežno sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica i Bugojno 14 stepeni, Drvar, Ivan Sedlo i Srebrenica 15, Sarajevo 16, Bihać i Zenica 17, Banja Luka, Livno, Sanski Most, Tuzla i Zvornik 18, Doboj, Gradačac, Prijedor i Široki Brijeg 20, Bijeljina i Grude 21, Stolac 22, Neum i Trebinje 23, Mostar 24 stepena.

Danas u Bosni prije podne pretežno sunčano. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. Umjeren porast naoblačenje u drugom dijelu dana. U poslijepodnevnim i večernjim satima mogući su lokalni pljuskovi sa grmljavinom na području Krajine i dijelu sjeverne i centralne Bosne. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 28 i 34, na jugu zemlje do 37 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Stabilno i sunčano vrijeme pozitivno će djelovati na raspoloženje većine ljudi.

Pri tome bi osjetljive osobe trebale posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i UV zračenja.

Poslijepodnevni sati će biti sparni i manje ugodni u odnosu na prvi dio dana, stoga je preporučljivo umanjiti aktivnosti.

Mogući su i problemi sa snom zbog visokih temperatura u noćnim satima.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna

Na putnom pravcu Ljubinje-Trebinje (u mjestu Tulje), svaki dan (osim nedelje), obustavlja se saobraćaj u vremenu od 08 do 14 sati. Za vrijeme obustave, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelima: Ormanica (Srebrenik-Orašje), Vinac (Jajce-Donji Vakuf) i Jasen (Prozor-Jablanica). U funkciji su alternativni pravci.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo, na magistralnom putu Jošanica-Stup, kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na dionicama: Srebrenik-Šićki Brod (preko rijeke Tinje i u mjestu Drenik), Olovo-Semizovac (dva mosta preko rijeke Ljubine), te na petlji Blatuša kod Zenice. Na ovim lokacijama saobraća se usporeno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna. Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)