U Narodnoj biblioteci Mostar upriličen razgovor i druženje sa književnicom Elmirom Helać-Mekić

Razgovor i druženje sa književnicom za djecu i mlade Elmirom Helać-Mekić upriličeno je sinoć u dvorištu Narodne biblioteke Mostar. Elmira Helać-Mekić je književnica kojoj su ciljana publika djeca, te je objavila romane “Kamen” , “Kaldrma” , “Horozgrad” i “Psi s raskrsnice”.

O autorici je govorila dr.sc. Amina Delić-Zimić, koja je istakla da njihovo prijateljstvo traje godinama, kao što godinama traje mašta autorice pretočena u toplu riječ, u književnost koja svakog dana sve više i više izaziva interes kod djece i odraslih.

O dosadašnjem stvaralaštvu istaknute književnice za djecu govorila je i profesorica bosanskog jezika i književnosti Zejna Prguda, koja je rekla da je Elmira izuzetno draga i prijatna osoba kod koje je od prvog trenutka osjetila pozitivnu energiju i plemenitost kojom zrači.

„Na svom životnom putu susrećemo mnogo ljudi, neki prođu neopaženo, a neki ostave svoj pečat, individualnost koja je ispunjena željom za druženjem i stvaranju čvrstih prijateljskih veza. Među onima koji su ostavili trag o sebi i svom životu, stvaralaštvu je moja Elma. U nedostatku književnih djela za djecu u našoj zemlji, a zbog izvanknjiževnih razloga koji se reflektuju kroz nedostatak kvalitetne književne produkcije ona se pojavila kao svijetla zraka iza tamnog oblaka pišući o aktuelnim temama savremenog života. Možda sam subjektivna, ali moje mišljenje je da će ona biti nasljednica Branka Ćopića, neprevaziđenog u dječijoj književnosti. Ovo govorim iz iskustva, jer se rijetko dešava da baš svi učenici pročitaju lektiru, a to se meni desilo sa romanom „Kamen“, rekla je Prguda.

Autorica Elmira Helać-Mekić nominovana je od strane nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine za prestižnu svjetsku nagradu Astrid Lindgren Memorial Award za 2021. godinu. Ova nagrada dodjeljuje se na godišnjem nivou jednom od prepoznatljivih pisaca za djecu i mlade.

„Zaista sam sretna što mi se bez obzira na koronu i na ove vandredne okolnosti koje su nas snašle pružila prilika budem dijelom jedne ovakve manifestacije ‘Mostarsko ljeto’, da se družim ovdje s vama, te naravno da prezentiram i ono skromno što ja pišem i radim“, kazala je Elmira Helać-Mekić.

Sve četiri knjige autorice Helać-Mekić snimljene na CD, za potrebe slijepe i slabovidne djece. Mladi čitaoci koji su prisustvovali asin oćnjem događaju na poklon su dobili knjigu od autorice. Naredni događaj u okviru „Mostarskog ljeta“ na rasporedu je danas u Centru za kulturu Mostar, gdje će, u 20,30 sati, biti održana promocija knjige „Moja generacija“ autora Avde Hume.

(NovaSloboda.ba)