FERK odobrio status umješača UG „Za Doljanku” iz Jablanice

Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji BiH (FERK) odobrila je danas Udruženju građana „Za Doljanku“ iz Jablanice status umješača u postupku izdavanja dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnosioca zahtjeva „EKO-VAT” d.o.o. iz Jablanice, saopšteno je iz voog udruženja.

Sticanjem statusa umješača, udruženje građana „Za Doljanku“ ovom odlukom FERKA ostvarilo je pravo da nastupa kao umješač na raspravi, koja će biti organizovana u postupku pribavljanja dozvole za rad za MHE Zlata.

Status umješača rezultat je aktivnosti Udruženja građana „Za Doljanku“, koje je obavijestilo FERK o nizu prekršenih zakona i procedura prilikom izdavanja dozvole za mHE na rijeci Doljanci, te pozvalo FERK da reaguje na ukazane nepravilnosti i kršenja zakona.

„Drago nam je da smo pravno dobili još jednu potvrdu ispravnosti naše borbe. Na vrijeme smo FERK obavijestili o svim propustima i povredama procedura i pozvali ih da ne izdaju dozvolu za rad MHE Zlata. Ovo je samo nastavak naše borbe – a jednako dobro ćemo se pripremiti za raspravu koja će biti održana“, kazala je Naza Spahić, potpredsjednica Udruženja.

Iz UG „Za Doljanku” napominju da su u cijelom procesu prekršene brojne procedure i zakoni od strane institucija na lokalnom, kantonalnom i federalnom nivou. Najprije, prekršeni su Zakon o zaštiti okoliša FBiH, Zakon o vodama FBiH, Zakon o principima lokalne samouprave FBiH, Statut Opštine Jablanica i Statut MZ Jablanica II, kojima je zagarantovano pravo i obaveza da građani putem zbora građana budu konsultovani i odlučuju o pitanjima koja se odnose na područje mjesne zajednice i na zaštitu okoliša. Takođe, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu je u toku sudski postupak preispitivanja valjanosti okolinske dozvole koju je izdalo Ministarstvo okoline i turizma FBiH, a u međuvremenu je isteklo i Rješenje navedenog Ministarstva kojim se odobrava Studija uticaja na okolinu.

“Ovim putem, ohrabrujemo građane da prate našu borbu, a zvanične institucije pozivamo da preuzmu odgovornost i reaguju na ukazane činjenice da je napravljen cijeli niz propusta u izdavanju dokumentacije kao i da nam je na samom početku oduzeto građansko pravo propisano svim međunarodnim propisima i državnim zakonima, pravo na odlučivanje i pravo na zaštitu prirode”, ističu iz UG “Za Doljanku” iz Jablkanice.

(NovaSloboda.ba)