Na lokalitetu Rostova počeo proces ekshumacije i traženja posmrtnih ostataka nestalih osoba

Na lokalitetu Rostova, na osnovu zahtjeva Tužilaštva Bosne i Hercegovine i naredbe Suda BiH, počeo je proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima nestalih osoba.

Na ovom lokalitetu, prilikom izvođenja građevinskih radova, pronađeni su posmrtni ostaci, kao i dijelovi odjeće i obuće, za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama iz proteklog rata.

Odmah po pronalasku posmrtnih ostataka, lokacija je osigurana, radovi su obustavljeni, te se pribavila potrebna dokumentacija za izvršenje ekshumacije, koja je počela danas, saopštno je iz Tužilaštva BiH.

Prema inicijalnim informacijama, na ovom lokalitetu mogli bi se nalaziti posmrtni ostaci žrtava hrvatske nacionalnosti sa područja Bugojna, za kojima se traga duže od dvije decenije, a sudsko-medicinskom obradom i putem DNK analize posmrtnih ostataka, biće utvrđen tačan identitet osoba kojima ostaci pripadaju.

Istražilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine koordinira rad i aktivnosti službenih osoba koje učestvuju u procesu ekshumacije, a na lokaciji se nalaze i ljekar patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH i ICMP BiH, te radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravaju policijski pripadnici MUP-a SBK-a.

Istražioci i osoblje Tužilaštvatva Bosne i Hercegovine učestvuju u postupcima ekshumacija i traženja nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

M. N.

(NovaSloboda.ba)