SIPA lišila slobode komandira Policijske stanice Cazin

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su lišili slobode komandira Policijske stanice Cazin.

Njemu se stavlja na teret postojanje osnovane sumnje da je počinio krivično zloupotreba položaja ili ovlaštenja i protivpravno lišenje slobode, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Sumnja se da je u periodu od kraja aprila do sredine juna ove godine, zbog komentara na društvenoj mreži facebook, protivzakonito naredio raspisivanje operativne potrage i dao nalog da se slobode liši jedna oštećena osoba, iako se dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva USK-a u to vrijeme izjasnio da u takvom komentaru na društvenoj mreži nema elemenata krivičnog djela.

Po nalogu osumnjičenog, oštećena osoba je lišena slobode i protivpravno zadržana, a dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva USK-a nije obaviješten o razlozima i vremenu lišavanja slobode.

Osumnjičeni je nakon toga nastavio protivpravno postupati, te uprkos direktnom nalogu dežurnog tužioca, Kantonalnom tužilaštvu USK-a protiv oštećene osobe dostavio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

O daljim radnjama i eventualnim mjerama u ovom predmetu, postupajući tužilac će odlučiti nakon što osumnjičeni bude predat i ispitan u Kantonalnom tužilaštvu USK-a.

(Fena)