U Bosni oblačno, u Hercegovini sunčano

Jutros je u Bosni bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Nešto više oblaka bilo je u sjevernim područjima. U Hercegovini sunčano.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 13 stupnjeva, Ivan Sedlo 16, Sokolac 17, Bugojno, Drvar, Livno i Sarajevo 18, Sanski Most i Tuzla 19, Bihać, Gradačac, Prijedor i Zvornik 20, Banja Luka, Doboj, Široki Brijeg i Zenica 21, Grude i Stolac 22, Neum 23, Trebinje 24, Mostar 25 stepeni.

Danas se u Bosni očekuje umjereno, a tokom poslijepodneva pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana nestabilno s kišom, pljuskovima i grmljavinom.

U većem dijelu Hercegovine pretežno sunčano vrijeme. U poslijepodnevnim satima pljuskovi su mogući u sjevernim područjima Hercegovine.

Vjetar slab, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 25 i 31, na jugu BiH od 32 do 37 stepena Celzijusa, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je relativno nepovoljna.

Nestabilno vrijeme, praćeno povremenim pljuskovima, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate.

Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih bolova, nervoze, glavobolje, u noći problemi sa snom.

Pri tome će mjestimični pad temperatura, ipak malo ublažiti negativni uticaj pogoršanja.

Opšta slika biće ljepša na jugu.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi za vožnju

Povoljni vremenski uslovi i pojačan promet vozila u blizini gradskih centara karakterišu saobraćajnu situaciju u većem dijelu BiH. Savjetujemo oprezniju vožnju i izbjegavanje rizičnih preticanja.

Na putnom pravcu Ljubinje-Trebinje (u mjestu Tulje), svaki dan (osim nedelje), obustavlja se saobraćaj u vremenu od 08 do 14 sati. Za vrijeme obustave, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelima: Ormanica (Srebrenik-Orašje), Vinac (Jajce-Donji Vakuf) i Jasen (Prozor-Jablanica). U funkciji su alternativni pravci.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo, na magistralnom putu Jošanica-Stup, kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na dionicama: Srebrenik-Šićki Brod (preko rijeke Tinje i u mjestu Drenik), Olovo-Semizovac (dva mosta preko rijeke Ljubine), te na petlji Blatuša kod Zenice. Na ovim lokacijama, saobraća se usporeno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)