Online priča o nacionalnom spomeniku “Nekropola sa stećcima-Gornja Bradina”

U okviru repertoara “Konjičkog kulturnog ljeta 2020”, od petka 24. jula, na Facebook, Instagram i Viber mrežama Narodnog univerziteta i Facebook stranici Zavičajnog muzeja, kroz priču i crtež akademskog grafičara Dine Džumhura, biće predstavljen nacionalni spomenik “Nekropola sa stečciam-G ornja Bradina”.                                                         

Nacionalni spomenik čini nekropola sa 57 stećaka, 11 nišana i 14 krstača. Nacionalni spomenik svjedoči o dugom kontinuitetu sahranjivanja na zaštičenom lokalitetu, s obzirom da spomenik čini nekropola sa stećcima, muslimanskim nadgrobnim spomenicima u formi nišana i pravoslavnim hrišćanskim nadgrobnim spomenicima u formi krsta. Poseban značaj dobra čini njegova povijesna i dokumentarna čitljivost i različitost tipoloških i kronološko – stilskih osobina nadgrobnika. Osnovni umjetnički kvalitet spomenika predstavljaju ukrasi izvedeni u visokom reljefu i udubljivanju.

Od ukupno 82 spomenika, ukrašena su 4 stećka (jedan sanduk i 3 sljemenjaka) i svih 14 krstova.

Motivi zastupljeni na stećcima su: urezana linija koja označava da se radi o dvojnom grobu, polumjesec, stilizirani ljiljani i udubljenje u vidu okvira, a na krstovima: polujabuka, krstovi u vidu reljefnog ispupčenja i udubljenja, ptica, polumjesec i zvijezde.

(NovaSloboda.ba)