SIPA na području Kantona Sarajevo lišila slobode jednu osobu

Postupajući po naredbama Općinskog suda u Sarajevu i Osnovnog suda u Sokocu, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva pretresli tri lokacije zbog postojanja osnovane sumnje da su počinjena krivična djela iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“,  člana 238. istog zakona  „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ i člana 361. Krivičnog zakona Republike Srpske „Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja i eksplozivnih materija“, saopšteno je iz SIPA-e.

Tokom pretresa. policijski službenici SIPA-e otkrili su i privremeno oduzeli određenu količinu opojne droge i oružja, te druge predmete. koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

U okviru ovih aktivnosti, slobode je lišena jedna osoba za koju postoji osnovana sumnja da je na području Sarajeva planirala izvršenje ubistva.

Osumnjičena osoba će nakon kriminalističke obrade, uz odgovarajući izvještaj, biti predata u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

M. N.

(NovaSloboda.ba)