U Sloveniji 19 novih zaraza, manje nego prethodni dan

U Sloveniji je u zadnja 24 sata s 848 testova potvrđeno 19 novih zaraza koronavirusom, sedam manje nego prethodni dan, a nije bilo novog smrtnog slučaja, objavila je u petak slovenska vlada.

Ukupan broj infekcija od početka epidemije povećan je na 2052, nakon 124.754 testova.

Trenutno je 259 aktivnih slučajeva, dok broj umrlih ostaje 115, prenosi Hina.

U bolnicama se od covida-19 trenutno liječe 23 pacijenta, od kojih dvoje trebaju intenzivno liječenje.

Najveći broj novih zaraza u zadnja 24 sata zabilježen je u Ljubljani (4), te po dva u Trbovlju, Krškom i Rogatecu.

Vlada za sada ne planira uvođenje novih mjera i vjeruje da će sadašnje imati učinak na smanjivanje dnevnog porasta u iduća dva tjedna.

Ali, kako u petak prenose slovenski mediji, naučni institut “Jožef Štefan” (IJS), koji za vladu radi moguće projekcije daljeg razvoja epidemije, upozorava da je u Sloveniji već sada eksponencijalni rast zaraza i da je reprodukcioni broj širenja koji pokazuje koliko trenutno jedna zaražena osoba zarazi drugih viši od 1.

“To znači da nam epidemija možda počinje izmicati kontroli”, upozoravaju na tom institutu.

Kako prenose mediji, modeli koje je napravio IJS ukazuju da će u idućem periodu broj novih dnevnih infekcija potvrđenih testiranjem varirati “od 10 do 35”.

Osim toga, uticaj importiranih slučajeva više nije toliko značajan jer je sada dominantan broj novih infekcija posljedica lokalnog širenja u Sloveniji, navode u institutu.

Prema najgorem scenariju, u modelu koji je napravio IJS u Sloveniji bi do kraja septembra broj umrlih među onima koji su se zarazili koronavirusom mogao porasti sa sadašnjih 115 na 200.

(Fena)