Večeras 96. izvođenje “Presude…”

Nakon gostovanja u Banja Luci i Bugojnu, Mostarski teatar mladih nastavlja redovno igranje predstava na svojoj sceni. Večeras, uz sve mjere opreza i distancu, na Memorijalnoj sceni 2532, sa početkom u 20,30 sati, publici će se ponuditi 96. repriza autorskog projekta Seada Đulića “Presuda: Tiha likvidacija”.

Predstava se igra pod motom “Jurimo stotu”, sa namjerom da do početka naredne sezone odigraju stoto izvođenje, što u našim okolnostima predstavlja pravi podvig.

Zašto ova eMTeeM-ova predstava pobuđuje toliku pažnju? 

Možda se odgovor krije u zapisu što ga o predstavi nakon izvođenja u Zagrebu objavi Katarina Kolega u online časopisu Akademije dramskih umjetnosti u Osijeku, a koji glasi: “U predstavi “Presuda: Tiha likvidacija” Sead Đulić dolazi na pozornicu na kojoj se nalazi zid sagrađen od pedeset kutija cipela. U svakoj od njih nalazi se neki predmet koji ga podsjeća na jedan trenutak u životu, sretan ili tužan, privatni ili poslovni. U tim kutijama skrivene su njegove osobne, intimne priče o ljubavima i razočaranjima, o susretima koji su ga obilježili, o ratnim traumama i dogodovštinama, o kazališnim uspjesima i problemima. Publiku dočekuje kao prijatelja kojemu prvo pripovijeda o teškoj bitki za Mostarski teatar mladih koji je zajedno sa skupinom prijatelja pokrenuo davne 1974. Nakon uistinu šokantne priče, poziva gledatelje na igru zvanu “kopanje po mom životu”. Tko želi čuti priču, mora izgovoriti jedan od ponuđenih brojeva na kutijama od cipela. Svaku priču pripovijeda vrlo spontano i prirodno, a opet toliko sugestivno, natopljeno snažnim emocijama i s mnoštvom detalja ne gubeći pritom čvrstu dramaturšku strukturu početka, vrhunca i kraja. Njegovo je pripovijedanje poput ispovijesti – ispovijesti jednog života, ali i vremena koje je trebalo dostojno preživjeti, ne gubeći, uprkos svim nevoljama, moralnu vertikalu i ljudskost. Kako ostati čovjek, uprkos svemu, kako naći nadu u najgorim trenucima, kako se boriti, a pritom spasiti neprijatelja – o svemu tome uči nas Sead Đulić – snažan aktivist i borac za humani svijet u kome nema podjela, već samo mostova”.

“Samo ako dođete mi možemo doći do stotog izvođenja. Računamo na vas”, stoji u pozivu iz MTM-a.

(NovaSloboda.ba)