Indija počela ispitivanja vakcine protiv koronavirusa na ljudima

Indija je započela prva ispitivanja vakcine protiv koronavirusa na ljudima. nakon što je druga najnaseljenija zemlja na svijetu zabilježila gotovo 49.000 novih slučajeva zaraze.

Dodatni broj zaraženih znači da Indija ima ukupno više od 1,3 miliona slučajeva zaraze, a nagli skokovi su zabilježeni u četvrtini od 36 država i saveznih teritorija, prenio je AP.

U Indiji je zabilježeno 31.358 smrtnih slučajeva, uključujući 757 u posljednja 24 sata. Ovo je znatno niža stopa smrtnosti od dvije druge najteže pogođene države u svijetu, SAD i Brazila. Univerzitet Johns Hopkins pokazao je da u SAD-u ima više od 4,1 miliona slučajeva, dok u Brazilu ima ukupno gotovo 2,3 miliona.

Univerzitetski institut medicinskih nauka (AIIMS), vrhunska predavačka bolnica u glavnom gradu New Delhiju, saopštila je da je u petak data prva doza probne vakcine protiv COVID-19.

Vakcina Kovaksin je jedna od skoro dvije desetine koja prolaze ispitivanja na ljudima širom svijeta. AIIMS je među 12 lokacija koje je odabralo Indijsko vijeće za medicinska istraživanja za provođenje dvofaznih randomiziranih, placebo kontrolisanih kliničkih ispitivanja Kovaksina.

(Fena)