Nestabilno s pljuskovima i grmljavinom

U Bosni je jutros bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme s kišom u Krajini. U Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano.

Temperature vazduha u 08  sati: Bjelašnica 10 stepeni, Ivan-sedlo 15, Sokolac 16, Bihać, Bugojno i Srebrenica 17, Livno, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 18, Banja Luka, Gradačac i Zvornik 19, Bijeljina, Doboj, Grude i Široki Brijeg 20, Trebinje 22, Mostar i Neum 23 stepena.

U Bosni i Hercegovini danas će biti nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Padavine uglavnom Bosni, a u Hercegovini lokalno može pasti malo kiše.

Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog smjera.

Jutarnja temperatura vazduhavećinom između 11 i 17, na jugu zemlje do 21, a najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 22 i 27, na jugu zemlje do 31 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Opšta slika će se pogoršati.

Nestabilno vrijeme, praćeno padavinama, kod osjetljivih osoba uzrokovaće jačanje tegoba.

Moguće su reakcije u vidu reumatskih i bolova na mjestima povreda, razdražljivosti, dekoncentracije.

Pri tome će se osjet sparine djelimično umanjiti, usljed većeg sadržaja vlage i strujanja hladnijeg vazduha.

Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima.

—–

BIHAMK

Pojačan oprez zbog učestalih padavina i odrona

Jutarnja magla smanjuje vidljivost u planinskim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Zbog učestalih lokalnih padavina, vozačima savjetujemo pojačan oprez. Skrećemo pažnju i na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelima: Ormanica (Srebrenik-Orašje), Vinac (Jajce-Donji Vakuf) i Jasen (Prozor-Jablanica). U funkciji su alternativni pravci.

Na putnom pravcu Ljubinje-Trebinje u mjestu Tulje, svaki dan, osim nedelje, saobraćaj se zbog radova obustavlja u vremenu od 08 do 14 sati. Za vrijeme obustave, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Saobraćaj se zbog radova svaki dan, osim nedelje, obustavlja na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad u mjestu Bjelajce od 08 do 16 sati.

U mjestu Semizovac na dionici Sarajevo-Tuzla u toku su radovi na sanaciji mosta preko rijeke Ljubine, zbog čega se saobraća jednom trakom-naizmjenično, uz regulaciju semaforima.

Radovi na sanaciji mostova izvode se i u naselju Reljevo, na magistralnom putu Jošanica-Rajlovac, kao i preko rijeke Drine u Goraždu.

Saobraćaj je na ovim dionicama obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja. Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)